A menyasszonyi ruha rövid története

Vannak, akik szerint két dolog van – amin nem szabad spórolni, ha esküvőre kerül a sor.
Az egyik a menyasszonyi ruha, a másik pedig a torta – mégpedig azért, mert egyesek szerint a vendégek később kizárólag ezekre fognak emlékezni 😊

Szertartásvezetőként – természetesen vitatkozom a fenti állítással! 😉

A szépséges fehér ruha már hosszú ideje a nyugati esküvők hagyományos kelléke, ám az esküvői öltözék nem volt mindig fehér!

Ámbár már az ókori Rómában is fehér volt a menyasszonyok öltözéke, de a szín itt még annak ünnepi mivoltát hangsúlyozta. A fehér ruha akkoriban a gazdagság jelképe volt, ugyanis csak egyszer lehetett felvenni😊 A ruha anyaga gyakran fehér gyapjú volt. Nem volt ritka, hogy maga az ifjú ara készítette el a ruhát a nagy napra várakozva. Noha a ruha megjelenése elég egyszerű volt, egy nagyon bonyolult csomót kellett kötni a derekára, hogy gyötörje a vőlegényt és próbára tegye annak türelmét a nászéjszakán. 😉

 A középkori Európában a házasuló arák leginkább kéket hordtak, mert akkoriban ez számított az ártatlanság színének. És hogy a kéken kívül milyen színt hordtak még a középkor, a reneszánsz vagy épp a barokk kor menyasszonyai? Tulajdonképpen az összeset. A hangsúly nem a szín jelentésén, inkább az anyag minőségén, díszítettségén, azaz értékén volt.

 Az első híresség, aki fehérben állt oltár elé, I. Mária skót királynő volt. Divatot azonban Viktória angol királynő teremtett – amikor 1840-ben fehér ruhában ment feleségül unokatestvéréhez, Alberthez. A menyasszonyi ruhát viselő Viktória királynőről készült ábrázolások bejárták a világot, nagyban hozzájárulva a fehér esküvői ruha tradíciójának elterjedéséhez.

A XIX. század fordulóján a menyasszonyok már fehér muszlimruhában, tüll fályolban, hajukban virággal álltak az oltár elé.

Az első rövid menyasszonyi ruhát Coco Chanel mutatta be, a 30-as években, és nem mellesleg teljesen megváltoztatta generációjának divatját.

 A fehér ruha egyébként a szüzesség jelképe volt eredetileg. A fehér szín többek közt az ártatlanság és a boldogság megtestesülése is. Az idők során azonban -, ahogy egyre több korosztályban elterjedt a fehér esküvői ruha – elvesztette a szüzességgel kapcsolatos értelmét.

Napjainkban – a XXI. században már nincsenek szabályok, sem korlátok. Bármilyen ruha varratható és viselhető, nincs olyan amit a tervezők és a varrónők ne tudnának megalkotni. A mai kor menyasszonyi ruhái, lehetnek hosszúak, rövidek, uszályosak, vagy abroncsosok. Lehet egyszerű, vagy habos-babos, gyöngyökkel vagy kristályokkal kirakott, merészen kivágott, vagy visszafogott. Nemcsak a klasszikus hófehér és annak minden árnyalata divat, hanem a kék, a pink, az arany, és az ezüst színű menyasszonyi ruhák is nagyon keresettek.

 Egy következő blogbejegyzésemben sorra vesszük majd a leghíresebb, legikonikusabb, esküvői ruhákat Grace Kelly-től Kim Kardashian-ig 😊